Хосеп Борел Днес в Страсбург започна първото заседание на Европейския парламент, в който са представени депутати от всичките 25 страни членки на Европейския съюз.

На днешното си заседание 723-членният парламент избра свой председател. Това е испанският социалист Хосе Борей, който сменя ирландеца Пат Кокс и ще заема поста до януари 2007 година.
57-годишният Борей бе избран с 388 гласа, като така значително изпревари своите опоненти - полския либерал Бронислав Геремек (208 гласа) и френския комунист Франсис Вурц (51 гласа).

Утре и в четвъртък ще се проведат дебати по назначаването на Жозе Мауел Дурау Барозу на поста председател на Европейската комисия.

EUobserver коментира, че стартът на новия парламент е помрачен от задкулисните сделки между двете най-големи политически групи в него – дясно-центристката и социалистическата, които виждат председателските места в парламента разпределени по между си.

Задължения на председателя и заместник-председателите на ЕП
Мандатът на председателя и заместник-председателите продължава две години и половина. Председателят ръководи дейността на Парламента в съответствие с Правилата за процедиране.
Това включва откриване, отлагане и закриване на заседанията, поддържане на реда, обявяване на говорителите, поставяне на въпросите за гласуване и съобщаване на резултатите от гласуването, отнасяне към комитетите и към комуникацията с тях.

Председателят също представлява Парламента в международните отношения, на официални случаи и по административни, правни и финансови въпроси.
В негово отсъствие един от заместник-председателите поема всички тези задължения.



Кой е Хосе Борей
Хосе Борей започва политическата си кариера през 1979 г., когато е избран за член на регионалното правителство на Мадрид. През 1982 г. Борей е избран за генерален секретар по бюджета и обществените разходи в испанското Министерство на финансите.
Две години по-късно заема поста Държавен секретар по финансите, а през 1991 става Министър на строителството, транспорта и околната среда.
През 1999 г. Хосе Борей е избран за председател на Смесената комисия на Конгреса и Сената за Европейския съюз и през 2000 г. е преизбран за същия пост.
През 2002 г. Борей става представител на испанския парламент в Европейския конвент за бъдещето на ЕС за 2004 г.