ТемидаСофийски районен съд ще разгледа наказателно дело от частен характер за обида и клевета, заведено от италианския бизнесмен Едоардо Миролио срещу Екатерина Джгубурия, репортер на вестник “Дума”. Гражданският иск, който тъжителят предявява е за 2 милиона лева, съобщи пресцентърът на СРС.

В публикациите от 11 юни 2002 година - "Химикали тровят работници в Елин Пелин" и от 13 юни - "Уволняват протестиралите в Елин Пелин", вестник “Дума” описва протеста на работещите в единия от четирите завода на Миролио, този в Елин Пелин. Делото е за клевета и обида и е заведено от изпълнителния директор и председател на съвета на директорите на "Миролио България" АД Едоардо Миролио.

"Сумата, която считам, че ще репарира вредите ми е в размер на 2 милиона лева. Тази сума справедливо компенсира преживяното от мен след публикацията", твърди Миролио в тъжбата си.

Публикацията е вследствие протест на работещи в цех "Щампа" на завода в Елин Пелин на 10 юни 2002 г. За исканията на работещите преговаряха синдикатите - първо "Подкрепа", който организира протеста, а по-късно и КНСБ, заедно с Българската стопанска камара. Исканията бяха за увеличаване на заплатите, сключване на колективен трудов договор, допълнителни възнаграждения при извънреден труд и защита при уволнения. Това стана факт малко след публикациите, което своевременно бе отразено от вестника.

След първата първата публикация в “Дума”, протестиралите работници получиха последно предупреждение за уволнение, а след месец изпратиха декларация в редакцията, в която се отричаха от думите си писмено.