Соломон Паси Министърът на външните работи Соломон Паси се срещна днес в МВнР с г-н Густаво Селва, председател на Комисията по външните работи и общността към Камарата на депутатите в италианския парламент.

Густаво Селва, който ще бъде докладчик в италианския парламент по ратификацията на протокола за членството на България в НАТО, увери министър Паси, че ратификацията ще бъде извършена възможно най-скоро и че за нея е налице консенсус сред парламентарните групи. На срещата бе изтъкнато, че иракската криза е забавила като цяло процесите на евроинтеграция. Г-н Селва увери, че италианското председателство ще потвърди сроковете, които си е поставила България за присъединяване към ЕС, и ще съдейства за тяхното спазване. Обсъдени бяха и въпроси, свързани с работата на Европейския конвент.

Като цяло двете страни изразиха задоволство от редовните си контакти на различни равнища и подчертаха в този смисъл важността на предстоящото посещение на министър-председателя Симеон Сакскобургготски в Италия. При миналогодишната визита на италианския министър-председател Силвио Берлускони в България той даде обещание, че Италия ще се превърне в първи външнотърговски партньор на България. Тази цел бе осъществена за по-малко от година, като в момента Италия е първи търговски партньор с тенденция да стане и инвеститор номер едно.

Г-н Селва поздрави министър Паси за смелата му позиция за Ирак, близка до италианската, и го информира, че в най-скоро време 3000 италиански военнослужещи ще заминат за района на гр. Басра, където ще служат под британско командване.