Парламентарната група на "Има такъв народ" внася промени в Закона за задължително депозиране на печатни и други произведения и обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги (ЗЗДПДПОРДМУ), обяви председателят на парламентарната група на партията на Трифонов Тошко Йорданов.

Целта - да се носи отговорност за публикуване на статии с невярно съдържани. И по-конкретно - главният редактор на всяко издание - било печатно или в интернет, да бъде обявяван на видно място, като при невярна публикация да носи лична отговорност, когато дадена информация е публикувана без упоменаване на автора.

"Защото към момента много често собственикът на медията се оказва някой мургавелко от някое гето. А така главният редактор, който носи отговорност, ще прецени дали да пусне неизвестна информация и да поеме този риск", аргументира се Тодоров.

Втората поправка, която внасят от ИТН, е медиите да не могат да получават държавна подкрепа над 5% от годишния им оборот.

"Обосновката е елементарна - твърде много медии съществуват само на общински бюджет, да не говорим, че големите 2 частни телевизии формират бюджета си от разни оперативни програми. Затова дълги години наблюдавахме как те правиха доста творчески новини за управлението на Бойко Борисов", добави депутатът.

10 съвета за разпознаване на фалшивите новини

10 съвета за разпознаване на фалшивите новини

Facebook подкрепя кампания срещу фалшивите новини в България

Тошко Йорданов коментира и слуховете за готвения нов политически проект около Кирил Петков и Асен Василев: "Това е прекрасно, важно е гласоподавателите да имат повече избор".

От ИТН не пропуснаха да отправят язвителен откос и към "Демократична България". "Сравняват Кирил Петков с Джон Траволта. Знаете, има един филм на Траволта - "Лице назаем". Да не се окаже, че ако този нов политически субект се появи, че вземе едно на заем от "Демократична България", като така се окаже, че политическата и интелектуална тежест на г-н Христо Иванов рязко намалее", образно коментира Филип Станев.

Предложението от страна на партията на Слави Трифонов предизвика и коментари кулоарите на парламента. Според председателят на комисията по култура и медии Тома Биков, ГЕРБ, следва да се мисли в посока изсветляване на дейността на медиите, но в проектозакона на ИТН има заложени подводни камъни. Такова например било ограничаването на държавните пари за медиите, което щяло да се отрази най-силно на регионалните такива, които страдат от хронично недофинансиране.

"Едва ли ще има време да приемем промени в тази насока в оставащият мандат на това Народно събрание", заключи Биков.