БТР-60 ПБ Директорът на “ТЕРЕМ” ЕАД - клон Търговище Пламен Петров със знанието и съгласието на изпълнителния директор на “ТЕРЕМ”-ЕАД Владо Владов и участието на заместник-директора по финансовите въпроси на дружеството Кичка Янкова са сключили договор за износ за специална продукция, умишлено представена като гражданска, с което са създадени условия за дискредитиране на България. Това показва приключилата проверка на министерството на отбраната.

На 10.10.2002 г. е сключен договор между “ТЕРЕМ” ЕАД, клон Търговище, представляван от директора Пламен Петров и фирма“РОДЕОС ИНВЕСТМЪНТ”, представлявана от Михаил Георгиев и регистрирана на адрес 400 7-th STREET N.W. Suite 101 Washington, USA, за износ на редуктори и свързващи елементи. Въпреки, че предмет на договора са резервни части за БТР-60 ПБ, продукцията е представена като гражданска, с цел елиминиране на законовите разпоредби за търговия със специална продукция и стоки с възможна двойна употреба.

Установено е, че сключеният с фирма “РОДЕОС ИНВЕСТМЪНТ” договор е аналогичен с договора за износ на редуктори, сключен от “ТЕРЕМ” ЕАД, клон Търговище с фирма “ПОЛДИС” ООД на 18.06.2002 г., чиято реализация е предотвратена от служба “Сигурност-ВП и ВКР”. Подготовката и изпълнението на договора с фирма “РОДЕОС ИНВЕСТМЪНТ” са осъществени от Пламен Петров, Владо Владов, Кичка Янкова и г-н Ишмериев – отговорник по автобронетанкова техника на “ТЕРЕМ” ЕАД, при категоричната им информираност за отношението на фирма “ПОЛДИС” към договора.

На 18.10.2002 г. част от продукцията по договора е оформена от митническо бюро Търговище като “части за трактори за ремонт на селскостопанска техника”. Като краен получател е посочена фирма “AL-KARNAK” CO в град BAB ALHALA, SIRIA.

На 11.11.2002 в резултат на намесата на служба “Сигурност-ВП и ВКР”, НСБОП, РДВР-Търговище, Окръжна прокуратура–Търговище и Окръжна следствена служба Търговище незаконният износ на специална продукция е пресечен. Със заповед на окръжния прокурор са задържани изпълнителния директор на “ТЕРЕМ” ЕАД Пламен Петров, заместник-директорите на завода Васил Хараланов, Стоян Стоянов, Людмил Лазаров и началниците на производствените отдели Митко Стоилов и Марин Маринов.

Задържаните лица са заявили категорично, че са информирани, че изнесената продукция е със специално, а не с гражданско предназначение, както и че договорът с фирма “РОДЕОС” е подготвен и осъществен от представители на фирма “ПОЛДИС”.

Потвърдено е, че представителят на фирма “РОДЕОС ИНВЕСТМЪНТ” Михаил Георгиев е служител на фирма “ПОЛДИС” и отговоря за оформянето на договорите на фирмата. Транспортната фирма осъществила износа ”NIN INTERNATIONAL”–ЕООД - Пловдив е оформила документите си като транспорт на фирма “ПОЛДИС”.

Установено е, че изнесените до момента резервни части за БТР-60 ПБ са единични компоненти и не позволяват комплектоването на изделия за бронетанкова техника и използването им за ремонт и модернизация на въоръжения.

Образувано е следствено дело № 91/2002 г. на Окръжна Следствена служба – Търговище по чл. 233, ал. 2 на НК, във връзка с ал.1 и ал.4, квалифициран случай на извършване на външнотърговска дейност със стоки и технологии с възможна двойна употреба без съответно разрешение. Следственото дело е образувано за опит за невъзможността за комплектоване на изделия специална продукция, от изнесените до момента резервни части.

Осъщественият частичен износ на резервни части, не позволява комплектоването на изделия за бронетанкова техника и с предотвратяването на пълния износ по договора е неутрализирано въвличането на България в международен скандал за нарушения на ембарговите ограничения за търговия със специална продукция за рискови държави.