Снимка В 9 часа екип от водолази слезе до катастрофиралия кораб “Хера” и извади откритото вчера тяло на един от моряците. Това съобщи ръководителят на екипа на Гражданска защита Иван Зъздров, цитиран от Нова телевизия.
Тялото вече е транспортирано в моргата на държавната болница в истанбулския квартал Истинйе, където се намира в момента.

Според източник, цитиран от БНР, изваденото тяло е в сравнително запазено състояние. Затова се предполага, че разпознаването може да се извърши по снимка или по характерни белези. Възможно е да бъдат извикани близки от България, а резултатите от идентифицирането, според консула ни в Истанбул, се очакват да станат ясни в понеделник - 15 март.

Разпознаването на телата ще се извършва от турските съдебни власти, съобщи БТА. Днес е било заведено първото дело за разпознаване, като процедурата ще се извърши за всичките 19 моряци от екипажа на кораба. Засега не се говори за ДНК-анализ.

Тази сутрин водолазите са започнали пореден оглед на кораба. След него се очаква да бъдат открити и телата на други от моряците, прогнозира Иван Зъздров.

Ваденето на телата е сложно заради натрупаните газове в труповете и ще се наложи декомпресия. Ако водолазите успеят да извадят телата, след това ще започне идентификация, която ще приключи след дни. Заради проливните дъждове работата на отряда на Гражданска защита е затруднена. Формирани са 6 групи на екипите. Шестата група е съставена от леководолази, които ще изследват два залива в близост до нос Караборун.

След обед се очаква водолази да слязат на 10 метра дълбочина и да огледат два залива в близост до нос Караборун.