Ръководният екип на Министерството на земеделието и горите остава в този състав до края на мандата на това правителство, обяви новият земеделски министър Нихат Кабил пред журналисти.

Утре ще стане известен единият от двамата нови заместник-министри, чиито постове са овакантени от посланика ни в Германия Меглена Плугчиева и от самия Кабил. По думите на министъра “позицията е изчистена” и ще я заеме човек на ДПС.
За другия пост на зам.-министър още се водят разговори и се преценяват отделните кандидатури, уточни Кабил.

По неговите думи спешно трябва да се свика Надзорния съвет на “Булгартабак Холдинг” и ако ще има промени в него, те да се направят.
Нихат Кабил заяви, че са необходими корекции в стратегията за приватизация на БТХолдинг, но не се ангажира с конкретни предложения.
Земеделският министър подчерта, че в най-скоро време му предстоят срещи с всички отговорни хора, свързани с “Булгартабак”.

С оглед на поетите ангажименти във връзка с бъдещото ни членство в ЕС е важно успешното приключване на законодателната програма за земеделското министерство.

Като основни приоритети министър Кабил посочи Законопроекта за ветеринарно-медицинската дейност, Закона за съхранение и търговия със зърно, както и промените в Закона за регистрация и контрол на земеделската техника, Закона за горите, Закона за рибарството и аквакултурите, Закона за сдруженията за напояване и в Закона за защита на растенията.

Ключова наша задача е да се финализира мандата достойно и при предизборната кампания да говорим не ние, а цифрите, подчерта Кабил.

До 15 март се очаква изкупната кампания в страната на тютюна да бъде факт и да бъдат изкупени всички количества тютюн.
До момента са изкупени 38 631 тона тютюн, като най-активно кампанията протича в Северна България.

От следващата седмица ще започне изплащането на купения досега тютюн, заяви от своя срана директорът на фонд “Тютюн” Октай Ахмедов, цитиран от БНР.
Остава да бъдат изкупени още около 2 000 тона ориенталски тютюн и около 1000 тона сорт “Бърлей”, както и около 400 тона тютюн от района на Гоце Делчев.