ТЕЦ Марица Министерският съвет предлага на Народното събрание да даде съгласието си за сключването на гаранционно споразумение между правителството и Японската банка за международно сътрудничество, по договор за заем за рехабилитация на блокове 1-4 в ТЕЦ “Марица Изток 2”. Гаранционното споразумение е за 25 106 616 600 японски йени или 226.2 млн. евро.

С подписването на споразумението ще стартира проектът за рехабилитация и изграждане на сероочистващи инсталации на блокове 1-4 в ТЕЦ “Марица Изток 2”. Реализирането на проекта ще увеличи ресурса на топлоелектрическата централа, ще удължи живота на централата с 20 години, а инсталираните мощности на четирите блока ще достигнат 700 мегавата.

Рехабилитацията и модернизацията на блоковете е в съответствие с новите екологични изисквания на Европейския съюз, поставени към големите горивни инсталации при затварянето на преговорните глави “Енергетика” и “Околна среда”, съобщават от Дирекция “Информация и връзки с обществеността” на Министерски съвет.