Деца Собствениците на кина и театри ще трябва да разработват план за действие при възникване на заплаха за безопасността на децата. Той ще се предоставя на полицията, Национална служба "Пожарна и аварийна безопасност" и Държавна агенция ''Гражданска защита" при започване на търговска дейност, както и след всяко преустройство, с което се променя план - схемата. Това пише в Наредбата за специализирана закрила на деца на обществени места, която правителството ще приеме на днешното си заседание.

Целта на тази наредба е да осигури специализирана закрила на децата на обществени места чрез: защитата им от опасностите за тяхното физическо, психическо и нравствено развитие при съблюдаване отговорността на родителите, институциите и лицата, на които е възложено отглеждането и възпитанието на децата и т.н.

Специализираната закрила се осъществява чрез определяне на условия и ред на: обществените места; провеждане на организирани прояви за деца на обществени места; обучение на децата за предотвратяване на риска и за необходимото поведение при възникване на кризисни ситуации.

Закрилата на децата по тази наредба ще се осигурява от МВР, Агенцията за социално подпомагане, общините, регионалните инспекторати по образованието на МОН, районните центрове по здравеопазване и от собствениците, наемателите, ползвателите и организаторите на обществени прояви и търговски обекти, кина и театри.

Няма да се допускат деца до обществени места, в които се представят програми с еротично или порнографско съдържание, в игрални зали или игрални казина.

Собствениците, наемателите или ползвателите на търговски обекти, кина и театри определят конкретните условия за достъп на деца в тях и контролират тяхното изпълнение, в съответствие с целта на специализираната закрила. Те трябва: да не допускат превишаване на максималния капацитет на обекта; осигуряват достатъчно на брой и с необходимата пропускателна способност аварийни изходи на обекта и безпрепятствен достъп до тях; назначават отговорник по охраната на обекта; осигуряват охраняващи обекта лица, съобразно броя на децата, спецификата на обекта и вида на проявата.

Организаторите на прояви на обществени места за деца ще трябва да осигуряват реда и безопасността преди, по време и след провеждането им, като: уведомяват съответното териториално структурно звено на МВР не по-късно от 24 часа преди обявения начален час на проявата, като посочват и времетраенето й; осигуряват охрана, медицинско обслужване, а при необходимост и транспорт; отлагат или прекратяват незабавно мероприятието при установяване на обстоятелства. застрашаващи непосредствено безопасността на децата, за което уведомяват компетентните органи на Министерството на вътрешните работи и другите компетентни държавни и общински органи.