Утре ще посрещнем 1 май и както всяка година заедно с хората от цял свят ще засвидетелстваме уважението си към правото на труд.
Също утре, Европейският съюз се разширява с още 10 нови страни-членки от Централна и Източна Европа. Всички ние полагаме много усилия България да стане част от голяма Европа през 2007 година.

Това се казва в официално обръщение на правителствения говорител Димитър Цонев по случай 1 май.

Утрешният ден носи нови послания, свързани с новите предизвикателства в сферата на труда у нас. Най-важното е да създадем всички условия за развитие на човешкия капитал и да повишим професионалното и квалификационното равнище на работната сила, което означава да повишим конкурентността на човешкия ресурс на България.

На 1 май 2004 г. можем да кажем, че в резултат на активната политика за заетост и добри практики сме постигнали значителни успехи в усъвършенстването на пазара на труда.

•В момента безработицата е намаляла до 13.7 %
•само за последната година 144 000 нови работни места дават възможност за труд и препитание на хора в неравностойно положение
•нова квалификация или допълнителни умения са придобили 70 000 граждани.

Искрено се надяваме, че ще успеем да стабилизираме положителните тенденции с помощта и подкрепата на обществото. Доказателство за решимостта на правителството в тази посока е фактът, че сега се подготвя система от мерки, насочени към ускорено икономическо развитие и развитие на човешкия капитал

•минималната работна заплата ще бъде повишена от 120 лева на 150 лева
•от намалението на данъчната тежест и от постепенното въвеждане на семейното подоходно облагане работещите хора и семействата с деца ще разполагат с по-висок доход
•най-малко 50 000 души ще повишат или придобият нова квалификация, с което ще бъдат конкурентни на пазара на труда
•до края на 2004 г. безработицата ще намалее до 13 %
•гарантираният от държавата минимален доход за социално подпомагане на най-слабите хора в обществото ще се увеличи от 40 на 60 лева.

Даваме си реалистична оценка, че обществото очаква още и затова ще се стремим наистина да направим труда на хората достойно възнаграден, да насърчим предприемчивите и рязко да подобрим условията на труд.

България трябва да намери място в семейството на европейските държави като страна с потенциал и конкурентноспособна работна сила. Вярваме, че цялото общество споделя тази цел и заедно ще я постигнем, се казва още в обръщението.