контингент Българското правителство прие решение, с което ще предложи на Народното събрание да разреши прелитането, временното пребиваване и транзит на войски на САЩ и коалиционни партньори, както и изпращане на българска рота в съседни на Ирак страни. Това съобщи правителственният говорител Димитър Цонев.



От последния час:
В късния следобед лидерът на БСП Сергей Станишев внесе в деловодството на парламента предложение до Огнян Герджиков за промяна на част от проекторешението на Министерски съвет, отнасящо се до българската позиция относно иракската криза.

Комисията по външна политика в парламента отложи решението за Ирак

Коалиция “За България” иска нашата страна да участва в евентуален военен конфликт въз основа на нова резолюция на Съвета за сигурност на ООН.
По този въпрос преди минути завърши срещата между лидера на БСП и премиера Симеон Сакскобургготски в сградата на Министерски съвет.

Свинаров контрира - не е необходима нова резолюция на Съвета за сигурност на ООН, за да участва България в евентуален военен конфликт.
От нас се иска помощ и подкрепа за една операция, която не се обвързва с никакви резолюции. Нашето становище е че ние трябва да реагираме като коректен партньор, допълни Свинаров.




Решението бе взето на открито заседание на кабинета и в него се казва - Като подчертава, че за България остава решаването на проблема по мирен начин и като краен вариант употреба на сила:
1-во: в отговор на искането, отправено от Съединените щати за подкрепа на планирането на евентуална военна операция във връзка с изпълнението на Резолюция 1441 на Съвета за сигурност на ООН за период от 6 месеца и в рамките на евентуална подготовка и провеждане на такава операция Народното събрание да разреши прелитането и транзитното преминаване през територията на Република България на сили и средства на Съединените щати и други държави от коалицията;
2-ро – пребиваването на до 18 поддържащи въздухо-плавателни средства на ВВС на САЩ с необходимия военен персонал, със съответното военно снаряжение и базирането им на територията на Република България, летище Сарафово, както и свързаните с това дейности по тяхното логистично осигуряване.
3-то изпращането и разполагането в съседни на Ирак страни на отбранителни формирования от Българската армия за ядрена, химическа и биологическа защита в състав две роти – 150 души с цел включване в спасителни и хуманитарни дейности в случай на използване на оръжия за масово унищожаване срещу цивилното население.

В решението се казва още, че Министерски съвет предлага на Народното събрание да даде съгласие кабинетът чрез последващи договорености да уреди статута на контингентите, както и останалите условия от оперативен характер в изпълнението на настоящото решение. Освен това Министерски съвет възлага на министъра на външните работи и на министъра на отбраната след приемането и влизането в сила на решението да проведат преговорите за сключването на необходимите двустранни договорености по горепосочените условия.

Министерски съвет възлага на министъра на отбраната да организира и създаването на междуведомствен координационен център за предоставянето на необходимата логистична подкрепа.

Зам.-външният министър Любомир Иванов заяви, че шестмесечният срок започва да тече след влизането в сила на решението, одобрено от парламента. Иванов не отговори дали САЩ са потвърдили, че страната ни ще получи гаранции при заплаха за националната ни сигурност. Според него засега такава заплаха липсва. По време на дебатите на заседанието на МС премиерът е подчертал, че става въпрос за решение, което подкрепя бъдеща коалиция и че нашата страна заема позицията за изчерпване на всички възможни мирни средства за решаване на иракската криза.

Предложенията за срока на валидността на това решение са били две – 6 месеца и 1 година. Любомир Иванов поясни, че в решението на МС е записано срок от 6 месеца, тъй като се визира една ситуация, в която няма да има война.

Военният мниистър Николай Свинаров е поел ангажимент на следващото заседание на правителството да бъдат обсъдени конкретните параметри по фианансирането на нашето участие в решаването на кризата.

Междувременно заместник-председателят на парламента Юнал Лютфи съобщи, че точно в 12.17 минути в деловодството на Народното събрание бе внесено проекторешението на Министерски съвет. Той изрази мнение, че в подобни извънредни ситуации не се налага спазването на 24-часовия срок между гласуванията в парламентарната комсия и в пленарната зала. Лютфи прогнозира, че е възможно още утре сутринта да се състоят дебатите по проекторешението за евентуалната българска помощ във война срещу Ирак.