Димитър Калчев Правителството ще направи всичко необходимо да подпомогне болниците до края на годината според възможностите на бюджета. Това заяви по време на парламентарния контрол министърът на държавната администрация Димитър Калчев в отговор на въпрос на народния представител Кръстьо Петков.

Сумата, която ще се отпусне на болниците, ще бъде ясна, след като се види какво е изпълнението на приходната част на бюджета, а по предварителни данни за деветмесечието то е добро.

Петков попита защо правителството е взело решение за отпускане на 4 млн. лева допълнително за болница "Лозенец", а не е помислено и за останалите болници, които също имат финансови затруднения.

Калчев припомни, че миналия четвъртък кабинетът взе решение за отпускане на 10 милиона лева допълнително за болници, които са на издръжка на Министерството на здравеопазването. Министърът на държавната администрация подчерта, че от юни болница "Лозенец" е придобила статут на университетска болница, тя е един от основните изпълнители на националната програма за сърдечно-съдова хирургия и инвазивна кардиология, извършва сложни манипулации от образната диагностика, магнитно-резонансна томография и уникални урологични операции. По тези стратегически направления болницата приема пациенти от цялата страна, а също така е сключила договор с Националната здравно-осигурителна каса за изпълнението на клинични пътеки през 2002 година, обясни още министър Калчев.

Към 30 юни болницата е натрупала дългове към доставчици за 3.5 млн. лева, някои от тях вече отказват предоставяне на важни лекарства, консумативи, храни и услуги, получени са известия от топлофикация и електроснабдяване за завеждане на съдебни дела за събиране на дължимите суми, съобщи Калчев.

Министърът подчерта, че болницата не е елитарна, а е отворена за всички пациенти.