Калиакра На тържествена церемония този след обед на морска гара – Варна бе посрещнат екипажът на българския учебен ветроход “Калиакра”, който се завърна от участие в международната ветроходна регата “Къти сарк 2002”. Това съобщи Днес+ Капитанът на ветрохода Стоян Ангелов докладва пред заместник-директора на Параходство Български морски флот кап. Атанас Атанасов за успешното плаване и спечелените призове от българската баркентина – специална награда за най-многонационален екипаж, както и награди за второ и трето място в отделните етапи на състезанието.

Изпращането и завръщането на “Калиакра” е празник за българското мореплаване и за града ни, посочи в приветствието си пред екипажа на ветрохода, техните семейства и близки, кметът на града Кирил Йорданов. По-късно той обеща да подари телевизор за борда на “Калиакра”.

От отпътуването си от Варна до акостирането днес учебният ветроход е изминал 10 000 мили. Сред изпитанията, пред които са били изправени моряците по време на пътуването са гъста мъгла покрай нос Сент Винсент, скъсани платна и загубена дясна котва на рейда на испанското пристанище Кадис.

На борда на “Калиакра” плаваха 16 моряци от параходство български морски флот и 15 студенти от Висшето военноморско училище.

Мисля, че участието ни в регатата бе успешно, разминахме се с малко с голямата награда, но взехме големия приз за многонационален екипаж, посочи старпомът Иво Лазаров. Една от най-важните задачи на регатата е да сближава млади хора от различни националности. Капитан Лазаров разказа, че в един момент на борда на “Калиакра” са били събрани хора от 14 различни националности, “бяхме като малък китайски квартал”, посочи той. Екипажът на ветрохода разказаха за интересния инцидент по време на пътуването - двама млади испанци – гости на “Калиакра”, се скарали, докато пътували с българския ветроходен кораб "Калиакра". Тогава кавалерът изхвърлил багажа на дамата си през борда.

Още на следващия ден темпераментната двойка се сдобрила, но се наложило българският екипаж да се порови и осигури прилични дрехи, с които младата испанка да изкара следващите четири дни от пътуването.

Докато били в открито море до екипажа на кораба достигнала информацията от други моряци, че на българския бряг ще ги чакат премиерът Симеон Сакскобургготски и звездата на БТВ Слави Трифонов. За известно време българите дори повярвали, но когато се свързали с България разбрали, че това не е съвсем така. В четвъртък “Калиакра” се връща към нормалния си плавателен график за България. Първият круиз е осемчасов рейс Варна – Балчик – Варна, за който корабът е нает от частно дружество за цял ден. Все още не е ясно в коя международна ветроходна регата ще участва баркентината ни през следващата година.