Калина, сн. Новото време На 16 май 2003 г. в Токио беше открито International Rose and Gardening Show 2003, на което през тази година България е основна тематична страна. Церемонията по откриването се състоя в присъствието на Нейно императорско височество принцеса Нобуко (съпруга на принц Томохито Микаса, братовчед на сегашния японски император Акихито). Почетен гост на официалната церемония по покана на организационния комитет на изложението беше Калина Сакскобургготска. Принцеса Нобуко посети българската част на изложението с четири щанда български продукти от розово масло и българска цветна градина.

Калина Сакскобургготска беше приета от г-н Йошиюки Камей, министър на земеделието, горите и рибното стопанство на Япония и заместник-председател на Парламентарната асоциация за приятелство с България в Камарата на представителите на японския парламент.

Тя изказа най-сърдечна благодарност на г-н Камей за неговите постоянни усилия за развитие на двустранното сътрудничество между България и Япония и предаде най-сърдечни поздрави от името на министър-председателя Симеон Сакскобургготски.

Министър Камей приветства Калина, като изрази надежда, че участието й като почетен гост на Международното изложение на рози и градини в Токио ще допринесе за увеличаване на износа на български продукти от розово масло на японския пазар. Той потвърди готовността си и занапред да оказва активно съдействие за развитие на сътрудничеството между България и Япония. Министър Камей припомни, че е бил първият високопоставен японски политик, който се е срещнал с българския министър-председател Симеон Сакскобургготски, след като той е поел поста. Той даде висока оценка на усилията на българския премиер за развитие на политическите и икономическите реформи в страната.

В резиденцията на българския посланик в Токио Петър Андонов Калина се срещна с ръководствата на дружества и асоциации за приятелство с България, дипломати от японското външно министерство, представители на японски бизнес и културни среди, свързани с България, посланици.