Реставрацията на паметника "Цар Освободител Александър II" е извършена при стриктно спазване на всички законови разпоредби, перманентен контрол от отговорните институции, консултации от международно признати експерти, а средствата са изразходвани съобразно волята на дарителя. Това заявяват в своя позиция от Камарата на строителите в България по повод изказвания на служебния министър на културата Велислав Минеков.

От Камарата определят думите на министъра като "неверни, подвеждащи и уронващи авторитета".

Те категорично отричат, че няма проектна документация.

От КСБ поясняват, че главният архитект на Столичната община е издал разрешение за строеж въз основа на съгласуван с писмо на Министерството на културата проект за реставрация и консервация на паметника. Те посочват, че главен координатор на екипа, изготвил проекта, е арх. Любомир Петров - ръководител звено Опазване паметниците на културата и историческото наследство към Общински културен институт "Музей за история на София".

Те припомнят, че към 2012 г. скулптурата е била в изключително лошо състояние. Паметникът, издигнат през 1907 г., не е реставриран от 1944 г. Установено е, че по краката на конната фигура има сериозни пукнатини.

Столична община: Реставрацията на Царя е съгласувана с МК

Столична община: Реставрацията на Царя е съгласувана с МК

Няма реставрация на паметника на Васил Левски

От КСБ поясняват, че са предоставили проектите за обновяване, одобрени от Столичната община, на хуманитарната фондация на Андрей Скоч "Поколение" - неправителствена организация, която се занимава с реставрацията на руски военни паметници.

Представители на фондацията са се запознали на място със състоянието на паметника и след експертна оценка фондацията е решила да отпусне необходимите средства.

През август 2012 г. е било сключено споразумение между Столичната община и КСБ, с което Камарата е поела цялата дейност по организацията на проекта. През септември статуята е била успешно демонтирана и превозена до "Марков студио" с основател и управител скулптора Марин Марков. От КСБ посочват, че възстановяването на бронзовите скулптури е направено след метало-химичен анализ, извършен от два института на БАН - по металознание, съоръжения и технологии и по обща и неорганична химия, и с използването на същата бронзова сплав като оригиналната.

Сред екипа консултанти на реставрацията, изпратени от фондация "Поколение" у нас, са Олга Чужикова, която ръководи руските реставратори, и Алексей Воробьов. От КСБ подчертават, че двамата дават висока оценка на работата на своите български колеги и на Камарата като координатор на целия проект. Такава е и оценката от Столичната община. В края на ноември обновената фигура е била върната на мястото й на площад "Народно събрание".

Минеков разказа как са лъскани лъвовете на Лъвов мост и как са отрязани краката на коня на Царя

Минеков разказа как са лъскани лъвовете на Лъвов мост и как са отрязани краката на коня на Царя

Няма нито проект, нито съгласуване

От Камарата са категорични, че целият процес протича при пълна прозрачност и постоянна информираност на обществеността за извършваните дейности. "Телевизиите заснемат репортажи за демонтажа и реставрацията, дори влизат в леярната, за да отразят самия процес по отливането на краката на коня. Два видео операторски екипа - български и руски, заснемат етапите от дейността. Вестник "Строител", изданието на КСБ, проследява и документира всяка стъпка от възраждането на монумента. На специално организирана изложба са представени 350 фотоса, отразяващи реализацията на уникалния проект. Пълен списък на лицата, участвали в реставрацията и консервацията на паметника, е публикуван във в. "Строител", посочва се в позицията.

От Камарата подчертават, че заедно със Столичната община са извършили "едно благородно дело, спазвайки закона, залагайки на професионалистите и при пълна прозрачност пред българското общество".