52 800 дози от ваксината на "Астра Зенека" пристигат тази вечер - съобщи за бТВ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Според разработен план ваксините ще стигнат веднага до различни части на страната, а на много места работят и "зелените коридори".

И проф. Кантарджиев допуска трета вълна на COVID-19 у нас

И проф. Кантарджиев допуска трета вълна на COVID-19 у нас

По думите му с ваксините на "Пфайзер" и "Модерна" се потиска британският щам

В понеделник пристигат и 12 000 дози на "Пфайзер", каза още той. Кантарджиев е категоричен, че проблемът с ваксините е за целия свят и наши сънародници искат да идват да се ваксинират в България.

"Сключиха се огромни договори с големи европейски пари, сега ние очаквахме ритмично снабдяване, но ваксините имат технологични проблеми", поясни Кантарджиев.

Относно дозите специалистът обясни, че е важна първата доза, която прави имунитет в голям процент от населението, с втората доза - се постига повишаване на имунния отговор с 10-15%, за да има покритие в населението.

2 млн. ваксинирани до август с "Астра Зенека", прогнозира Кантарджиев

2 млн. ваксинирани до август с "Астра Зенека", прогнозира Кантарджиев

По думите му 10 души заразяват други 29 при новия щам на COVID-19

"Генетиката е такава, че известен процент от хората не реагират на първата доза и трябва втора доза. На "Астра Зенека" тя трябва да се сложи на 10-а седмица", добави докторът.

Кантарджиев посъветва при хората, прекарали коронавирус, след преминаването на инфекцията да се изчака три месеца преди да се сложи ваксина.

Тодор Кантарджиев коментира отварянето на заведенията - по думите му, е възможно и при повишаване на случаите да се отложи отварянето им. "Всичко е възможно", каза той.

Сега има плавно повишаване на случаите, затова Кантарджиев съветва да се спазва разстояние и да не се задържат големи компании.