Камелия КасабоваЗаместник-председателят на парламента Камелия Касабова заяви, че не е уведомена за поетите ангажименти от министрите Кунева, Станков и Петканов при затварянето на глава “Правосъдие и вътрешен ред” при преговорите с Европейския съюз.

Няма задължителна европейска директива къде да бъде следствието, а има изискване досъдебната фаза да бъде бърза и ефективна. Вътрешният и правосъдният министър обаче трябва да кажат какъв смисъл влагат в това, заяви Касабова.

В началото на септември комисията по промените в Конституцията ще извика министрите Антон Станков, Меглена Кунева и Георги Петканов, за да информират какви точно ангажименти са поели към ЕС и как изпълнителната власт вида структурата на съдебната власт в досъдебната фаза.

Ако стане ясно, че има изисквания за преместване на следствието, може да се стигне до нова промяна в Конституцията в глава “Съдебна власт” , каза още Камелия Касабова. По думите й това трябва да стане в един пакет със сегашните промени в Основния закон, защото няма технологично време за две промени до датата на членството.

Възможно е през септември да се наложи ново питане до Конституционния съд и има вероятност съдът да еволюира виждането си, че за това е необходимо Велико народно събрание, смята Касабова.

Измененията в Наказателно-процесуалния кодекс за изземване на правомощията на следствието ще се гласуват на есен, като се обсъждат три варианта на преструктуриране – следствието да мине в МВР, да мине на подчинение на прокуратурата и да остане сегашното положение, като се прехвърлят голяма част от разследванията от дознанието уточни още зам.председателят на парламента.