Ми17 Не е имало отказ на двигателите и не това е причината за катастрофата на хеликоптера МИ-17 край Разлог, при която загинаха четирима души, бе категоричен началникът на Главния щаб на Военновъздушни сили ген. Димитър Георгиев.

Според него това се потвърждава от информацията, от съхранените аудиозаписи, регистрирали до последно диалога между членовете на екипажа.

По думите на ген. Димитър Георгиев техниката е била в изправност, екипажът е действал точно и коректно и съгласно инструкцията, но условията, в които са попаднали, са били такива, че не са им дали възможност и време да изведат вертолета от ситуацията.

Той допълни, че всичко е станало само за 6 секунди, като в рамките на това време пилотите са действали по най-добрия и правилен начин, за да спасят машината и себе си, но, за съжаление, за толкова малко време не може да се реагира своевременно - височината е била малка, скоростта също.

Ген. Георгиев каза още, че системата за гасене на пожари, използвана при потушаването на този край Разлог, е сигурна и изпитана.

Недоволството си от реакциите на МВР по случая ген. Георгиев изрази с думите: ••Нека силовото ведомство не се занимава с авиацията. Ако нямаше пожари и нямаше мафиоти, които са го предизвикали умишлено, едва ли щеше да се стигне до този трагичен инцидент. Военновъздушните сили ще продължават да участват в гасене на пожари, защото това им вменява Законът за отбраната.••