Първият официален разговор в GSM мрежата на Българска телекомуникационна компания (БТК) бе проведен днес от Главния изпълнителен директор на компанията Уилям Ейлуърд и вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев.

Двамата проведоха първия разговор от мобилен до мобилен абонат на третия GSM оператор.
•За момента мрежата ни е активна само на територията на София, но много скоро тестови разговори ще се провеждат и в други градове в България.
Ще спазим обещанието си и ще стартираме дейност най-късно през април 2005 година.
Освен това не само ще изпълним изискванията на лицензията за 20% покритие на населението в срок от една година след издаването й, но и ще ги надхвърлим значително. Нашата цел е над 95%,• заяви Ейлуърд.

Първото повикване от абонат на третия мобилен оператор до абонат на фиксираната мрежа на БТК бе направено до Бургас.
Директорката на бургаската гимназия за изучаване на романски езици “Георги Сава Раковски” Радостина Георгиева бе информирана, че БТК предоставя безплатен високоскоростен ADSL Интернет на училището за настоящата учебна година.
В същото време Министерство на транспорта и съобщенията ще осигури 10 компютъра за кабинета по информатика в гимназията.

Код-ът
Третият GSM оператор ще предложи на клиентите си номера започващи с код 087
Уилям Ейлуърд обяви, че БТК е поверила изграждането на основната част от мрежата на третия GSM оператор на китайския технологичен гигант Huawei.
Компанията е избрана с конкурс сред още 7 водещи производители на оборудване на световния телекомуникационен пазар.

По думите на Ейлуърд офертата на Huawei е била “най-добрата комбинация между високо качество и конкурентна цена”.
Съгласно споразумението мобилната мрежа ще бъде изградена, така че да поддържа широко портфолио на услуги за потребителите.

Според договора китайската компания се ангажира също така да обучава поетапно инженерите от третия GSM оператор, които ще отговарят за експлоатацията и поддръжката на системата. За осигуряването на оборудването за останалата част от мрежата на оператора ще бъде избран втори доставчик.

Третият GSM оператор ще предложи на клиентите си номера започващи с код 087.
Главният изпълнителен директор препотвърди намерението на компанията да стъпи на пазара на мобилни услуги с цени 20% по-ниски от предлаганите в момента на българския пазар.



Huawei Technologies e основана през 1988 година в Китай като частна компания за специализирани проучвания и разработки в областта на високите технологии.
Основният фокус в дейността на компанията е върху производството и маркетинга на комуникационно оборудване и предоставянето на специфични мрежови решения на телекомуникационни оператори.

През 2003 година продажбите на Huawei нарастват с 42% в сравнение с предходните 12 месеца и надхвърлят сумата от 3,8 милиарда долара. 1,05 милиарда от тях са постъпления по международни договори.
През 2004 година се очаква продажбите да достигнат 5 милиарда долара, като над 2 милиарда от тях ще бъдат отново от международни ангажименти.

Сред клиентите на Huawei са основният оператор в Китай China Telecom, водещият мобилен оператор China Mobile, а също така гиганти като China Netcom, China Unicom, British Telecom, NEUF Telecom, AIS, Telefonica, SingTel, Hutchison Global Crossing, PCCW HKT, SUNDAY, Etisalat (Обединени Арабски Емирства), Telemar (Бразилия), Rostelecom (Русия) и много други.

В системата на Huawei работят 22 000 висококвалифицирани специалисти, като около 3000 от тях са чужденци. 46% от всички служители са ангажирани в областта на новите разработки.
В развитието на нови технологии и продукти, всяка година компанията влага над 10% приходите си от продажби.

За да си осигури стабилен и значителен ръст на пазара, Huawei залага на сътрудничеството с водещите играчи както в областта на маркетинга, така и в научната сфера. Сред партньорите на китайския гигант са Texas Instruments, Motorola, Microsoft, Intel, Qualcomm, Sun Microsystems and others.