Опит да представим нещо пред партньорите от ЕС - така Емануил Йорданов нарече приетия вчера на първо четене Закона за управление на кризи.
По време на дискусията “Управление при кризи”, организирана от фондация “Конрад Аденауер”, фондация “Демократична алтернатива” и СДС той заяви, че според него при първия опит да се приложи закона, ще се проявят неговите несъвършенства и ще се наложи промяната му.

Според бившия вътрешен министър, в документа се възлагат нови функции на съществуващи органи, няма синхрон между отделните звена, не съществува яснота на правата и задълженията им.

Общинските власти да участват по-активно в борбата с престъпността, предложи по време на дискусията кметът на Плевен Найден Зеленогорски.
Според него местните власти нямат ресурс да се справят с организираната престъпност, но напълно активно могат да съдействат на полицията при противодействието на дребния бандитизъм, който ежедневно тормози гражданите.

Зеленогорски лансира идеята за пряко избиране на заместник-кмет по сигурността. Такава практика съществува в София и Пловдив, подготвя се и в други общини.

Работещата по места общинска полиция, общинските фирми за сигурност и общинските инспекторати в момента не разполагат с функции и права по закон, не е регламентирана и координацията им с РДВР и РПУ.

Кметовете подкрепят лансираната от Надежда Михайлова идея за създаване на граждански центрове за противодействие на престъпността. По този начин ще бъде използван потенциалът на обществото, смятат градоначалниците.

На този етап идеята включва сигнали за извършени или за подготвяни престъпления да се приемат от доброволци, да се препращат до РПУ и да се проследява как полицията реагира.

Кметовете предлагат освен залегналите в досегашната идея патрули от граждани да се организират групи за охрана на училищата. Това според тях ще помогне в справянето с проблема с наркотиците.

Зеленогорски поиска бюджетно финансиране на общините за инсталиране на камери по ключови кръстовища, невралгични зони и КПП-та.
Според него видеонаблюдението ще помогне за предотвратяване и разкриване на улични престъпления.