Желязко Христов В България липсва националноотговорна и последователна политика в здравеопазването, заяви предРадио Нетлидерът на КНСБ д-р Желязко Христов. Той е и член на Управителния съвет на Националната здравноосигурителна каса.

Според него анекса, който предложи за първи път ръководството на касата, е началото на опасна болест. С бюджета за тази година болниците вървят не към колапс, а от колапс към шок, твърди синдикалният лидер.

По неговите думи Управителният съвет на Здравната каса от няколко месеца насам се е превърнал в подведомствена структура на Министерството на здравеопазването и действа като политическа група с подгрупи на всяка политическа сила.

От своя страна директорът на институт "Пирогов" заяви, че Националната здравно-осигурителна каса е нов играч на тази територия и не може да се очакват от нея чудеса. Тя плаща далеч по-малко, отколкото ние изразходваме, посочи доц.Спас Спасков, коментирайки финансовата криза в болниците.

Докато в САЩ един пациент годишно струва 2 хиляди долара, в България средният разход за лечението на един болен е едва 50 долара, уточни директорът на "Пирогов".