Желязко Христов Политиката по доходите, заложена в бюджет 2003 г., е символична според КНСБ и ще доведе до минимално нарастване на доходите.

По исчисление на синдиката минималната работна заплата през 2003 г. ще нарастне с 6.3 на сто, но този ръст няма да компенсира изоставането на минималната заплата от тази година, което е минус 4.3 на сто.

Заплатите в извънбюджетната сфера според КНСБ ще нарастнат с не повече от 5 на сто през следващата година, при ръст за тазо година от 3 на сто. От КНСБ прогнозират няколко ценови шока за българите през 2003 г. Издръжката на живота ще се покачи с 4 процента само от поскъпването на горивата и електроенегията. След новите акцизи бензин с октаново число 95, ще поскъпне с 4 на сто, дизеловото гориво с 6, спиртните напитки с 13 на сто. Това означава, че издръжката на един човек от домакинство ще нарстне с 10 до 12 лева повече за един месец.

Бюджетът за здравеопазването също е орязан, твърдят от КНСБ. Той е 4 процента от БВП, при положение министърът на финансите Милен Велчев е поел ангажимент той да бъде 4.2 на сто. Синдикатът прогнозира, че това ще доведе до разпадане на здравеопазването ни.