КНСБ ще изпрати колективна жалба до Съвета на Европа и органите за контрол по прилагането на европейската социална харта по повод забраната в Кодекса за социално осигуряване да се прекрати използването от фондовете за доброволно пенсионно осигуряване на схеми за пенсии за инвалидност и наследствени пенсии. Това съобщи изпълнителният секретар на синдиката Ася Гонева на семинар в Банкя, организиран от пенсионно-осигурителната компания Доверие, предаде БНР.

Жалбата ще е срещу текста от преходните и заключителните разпоредби на Кодекса за социално осигуряване, според който пенсионно-осигурителните дружества, управляващи фодове за допълнително доброволно пенсионно осигуряване, са длъжни да прекратят прилагането на схемите, в които се осигурява покритие над размера на натрупаните по индивидуалната партида суми при отпускане на пенсии за инвалидност и наследственост. Това означава, че хората, които в момента внасят осигуровки по тези схеми, но не е настъпил моментът за получаване на съответната пенсия, ще получат доста по-малко средства от предвидените.

Натрупаните суми от вноските за инвалидна и наследствена пенсия ще се прехвърлят от общата сметка на фонда за допълнително доброволно пенсионно осигуряване с индивидуалната партида на осигурения. Това изискване не важи за хората, които вече получават пенсии по схемите за инвалидност или наследственост.