Желязко ХристовИнфлация от 7-8 % до края на годината и замразяване на реалните доходи в бюджетния сектор прогнозира председателят на КНСБ д-р Желязко Христов днес във Варна. Той беше в морската столица заради готвените от КНСБ национални протестни действия. Повод за тях са неизплатените заплати и невнесени социални усигуровки, датата на протестите е 22 октомври.

Според Желязко Христов има вероятност да се повторят януарските събития от 1997 година. Това можело да се случи, ако продължи сегашната икономическа и социална политика на правителството. Предстоящото повишение на цените енергоносителите и тока може да катализират подобни събития, пише varnapool.net.

Предвижда се във Варна демонстращите работници и служители да изразят своето недоволство от незплатени заплати и социални осигуровки пред Областната управа. Според синдикалистите този протест няма да има политическа окраска. На трибуната като оратори ще бъдат допуснатаи представители на работниците. Очаква се КНСБ заедно с колегите си от нацоионален синдикат "Подкрепа" да приемат съвместна декларация.

На същата дата протестни действия ще има във всички областни градове в страната. Като завършек на регионалните акции, ще бъде организиран общонационален митинг на 1 ноември в София. Според д-р Желязко Христов в протестните действия, под една или друга форма, ще се включат над 600 000 души. " Не искаме оставки. Отправяме вопъл към политическия елит - управляващи и опозиция", каза д-р Христов.

Синдикалистите се обявиха против нови съкращенията в болниците. Според тях това ще влоши качеството на здравеопазването. "Парите не следват болните и техните болести, а се разпределят механично. Сегашната реформа в здравеопазването е неефективна", категорични са от КНСБ.

От икономическата и социална политика на правителството най-засегнати са работниците в ТЕРЕМ и БДЖ.

Така например само за последните години от структурата на БДЖ са били съкратени 21 хиляди души. Предсоящите съкращения в железниците, както и неизплатените заплати са причина за протестните действия на българските транспортни работници, които ще се проведат на 15 октомври.

Дружествата от ТЕРЕМ да се обособят като самостоятелни търговски дружества, да се направи финансова проверка на полковниците - само така според КНСБ ще се намалят финансовите злоупотреби в тях.

Синдикалистите предложиха да бъде приет и Закон за гарантиране на вземанията на работниците при несъстоятелност или фалит. Според синдикални експерти само така работниците няма да бъдат обявени за " Кредитор №4 " за страната с вземания за над 7 милиона лева.

"Флотски арсенал" - Варна, има най-малко задължения към работниците си - 260 000 лв. неизплатени премии. За сравнение пловдивският клон на ТЕРЕМ дължи 3 млн. лв за неизплатени заплати, търговищкият - 2 100 хил.лв. Варненските оръжейници ще предприемат само символични стачни действия. Кораборемонтните поръчките, които изпълняват в момента, са причина да не се включат с активни протесни и стачни действия.