АрсеноваМинистърът на околната среда и водите Долорес Арсенова ще направи първата копка по проекта за изграждането на главен канализационен колектор до пречиствателна станция за отпадни води в Благоевград.

Министерството на околната среда и водите финансира проекта като предостави чрез Националния фонд за опазване на околната среда безвъзмездно на община Благоевград средства в размер на 672 000 лева за първия етап от изграждането му, съобщи Дирекция “Информация и връзки с обществеността” на Министерски съвет.

Съоръжението ще довежда отпадните води на Благоевград до предложената площадка за градска пречиствателна станция. Строителството се налага, за да се прекрати директното заустване на отделните градски колектори в река Бистрица и другите дерета.

Срокът на изпълнение на проекта е 8 месеца, като за него ще бъдат ангажирани 110 безработни от Благоевград. Паралелното изграждане колектор и пречиствателна станция ще доведе до подобряване на санитарно- хигиенните условия и удобствата на бита на населението и ще постигне действителен екологичен ефект за околната среда.