Станишев Парламентарната комисия по външна политика, отбрана и сигурност не гласува проекторешението на Министерски съвет относно нашето участие в евентуален военен конфликт в Ирак. Заместник-председателят на комисията Юнал Лютви обясни, че заседанието ще продължи утре в 9.30 часа, за да може да се стигне до пълен консенсус по въпроса между всички парламентарно представени сили.

Малко преди края на заседанието лидерът на БСП Сергей Станишев обясни пред журналисти мотивите си за исканата от левицата поправка в текста на проекторешението – стремежа на страната ни да запази принципите на международното право и да се съхрани ролята на Съвета за сигурност на ООН.

По този въпрос Станишев е разговарял с премиера Симеон Сакскобургготски. По думите на лидера на левицата, министър-председателят е възприел с голямо внимание предложението и го е определил като съществено.

Станишев определи настоящия момент за страната ни като изключително важен и според него, преди парламентът да вземе решение по въпроса, трябва да се подчертаят някои фактори.Имаме искането на САЩ, заедно с това виждаме, че страните от Европейския съюз искат важните решения да се всемат от СС на ООН.

Станишев цитира изявление на комисаря по външна сигурност на ЕС Хавиер Солана, който е израил желанието на Европейския съюз процесът да продължи в Съвета на сигурност.

Лидерът на БСП подчерта, че преобладаващото мнение на страните от ООН и Европа е, че резолюция 1441 не дава достатъчно основание за употреба на военна сила срещу Ирак.