На 14 юли Европейската комисия (ЕК) прие законодателната рамка за реформа в политиката си за сближаване за периода 2007-2013 г., съобщи Делегацията на Европейската комисия в България.

Рамката предлага по-целенасочен и опростен подход за реализацията на новото поколение европейски национални и регионални програми за развитие. В съответствие с предложенията за политиката приети през февруари, целта на програмите ще бъде да се насърчи конкурентността и растежа в разширения Европейски съюз. Предложените средства възлизат на 336.3 милиарда евро за период от седем години, което е около една трета от бюджетните планове за следващия период.

Законодателният пакет за сближаването се състои от общи разпоредби, заедно с разпоредби за всеки от финансовите фондове (Европейски фонд за регионално развитие, Европейски социален фонд, Кохезионен фонд). Пакетът е завършен от изцяло ново предложение, което създава рамката за трансграничен орган, който да управлява програмите за сътрудничество.

Стратегията и ресурсите ще бъдат организирани около три цели.

Първата цел е конвергенция. Тази цел засяга страните членки и регионите, в които БВП на глава от населението е по-малко от 75% от средното за Общността. Ключовата цел е да се насърчат стимулиращите растежа условия и фактори, които предизвикват реална конвергенция. Стратегиите ще планират развитието на дългосрочната конкурентност и заетост. Според данните около 78% или 264 евро ще бъдат концентрирани по тази цел.

Втората цел е регионална конкурентност и заетост. Извън най-слабо развитите страни членки и региони, Комисията предлага двустранен подход. От една страна програмите за регионално развитие да подпомогнат регионите в предвиждането и насърчаването на икономическата промяна чрез укрепване на конкурентността и заетостта. И от друга страна намесите имат за цел създаването на повече и по-добри работни места чрез адаптиране на работната сила към икономическата промяна. Около 17% или 57.9 милиарда евро са предложени към тази цел.

Европейско териториално сътрудничество е третата цел. Подкрепата на сътрудничеството за регионите на трансгранично, транснационално и между регионално ниво за по-нататъшното развитие на хармоничната и балансирана интеграция на територията на Съюза е в сърцевината на третата цел. По този приоритет ще бъдат разходвани около 4% или 13.2 милиарда евро.

Европейската комисия представя предложенията си в този момент, за да предостави условията за взимането на окончателни решения от Съвета и Европейския парламент през 2005 г. По този начин, страните членки и регионите ще имат адекватно време за подготовка на новите програми за реализация от началото на 2007 г.