компютър Специални правила за разкриването и разследването на компютърни престъпления ще бъдат регламентирани в Наказателно-процесуалния кодекс. Това предвижда проектозакон за изменение и допълнение на НПК, който министрите обсъждат на днешното си заседание.

Включването им се налага от новата глава “Компютърни престъпления”, създадена в Наказателния кодекс.

Предлаганите допълнения са свързани с признаването на записите върху носител на компютърни и информационни данни за веществени доказателствени средства, за бързото запазване и съхранение на компютърни информационни данни и данни за трафика на преминаващи през компютърната система съобщения по искане на органите на досъдебното производство и от съда, както и за претърсването и изземването на тези данни по законоустановения съдебен контрол.

Други промени предвиждат някои престъпления от общ характер с по-ниска степен на обществена опасност и респективно по-леко наказуеми, да се преследват по тъжба на пострадалия до прокуратурата, като обаче образуваното производство от общ характер не може да бъде прекратено по негово искане.

За осигуряване на “разумен срок” в наказателното производство по смисъла на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, проектът предвижда възможност обвиняемият да поиска от съответния първоинстанционен съд делото му да бъде разгледано от него, ако от повдигане на обвинението за тежко престъпление са изминали три години, или 2 – във всички останали случаи.