Русия унижава България както се унижава васал.

Това заяви председателят на Демократи за силна България ( ДСБ ) Иван Костов в предаването на Нова телевизия Коритаров лайв.

Той изложи причините, поради които ДСБ протестира срещу визитата на руския президент Владимир Путин.

Изключителното неравнопоставеното икономическо отношение между България и Русия, изтъкна Иван Костов като първа причина.

По думите му това неравнопоставено положение съществува отдавна - още от 90-те години. Русия не е третирала България като високоразвита държава, защото това увеличава митническия внос, уточни Костов.

Като втори аргумент за протестите на Демократи за силна България Иван Костов изтъкна енергийната зависимост.

По думите му България е изпаднала в едностранна зависимост от Русия, като даде пример с договора  Газпром от 1998 година, който бил преразгледан под руски натиск.

България се превръща в икономически сателит както по отношение на АЕЦ ‘Белене' и петролопровода Бургас-Александруполис, заяви Костов.

Ако споразумението Южен Поток се подпише, според лидерът на ДСБ, това създаде „гръбнакът на руската инфраструктура на Балканите".

Иван Костов припомни, че Южен Поток среща съпротива в общата европейка енергийна стратегия.

Рисуя все още има дълг към Българи от 70 млн. лв., каза лидерът на ДСБ, като е категоричен, че това е унизително отношение, защото това е търговски дълг, върху който не се начисляват данъци. Така той се стопява и България губи.

На въпроса дали според него България ще отстоява европейската си самоличност пред Русия по отношение на Косово и други въпроси Иван Костов заяви, че ако НАТО и европейските структури окажат достатъчно силен натиск Южен Поток няма да бъде подписан, но ако Русия вкара свое мощно въздействие, то „ ще имаме действия в друга псока".