Милко КовачевБългария и правителството ще търсят възможности в две посоки – изпълняване на стратегията за ускоряване на преговорите с Европейския съюз и задължително отчитане на техническите предпоставки за състоянието на безопасността на АЕЦ “Козлодуй”. Това заяви енергийният министър Милко Ковачев в отговор на актуален въпрос в пленарна зала.

Не мога да коментирам за нон-пейпъра от 1 септември, връчен в Брюксел, тъй като това е дипломатически начин за обмен на информация, но мога да кажа, че условие за извършване на проверка има в решението на кабинета, каза още Ковачев.

Според него, въпросът дали Министерски съвет ще се съобрази с решението на парламента, въобще не може да се поставя. Ковачев заяви, че парламентарното решение трябва да бъде изпълнено от всички институции. Според него, друг е въпросът дали това ще стане чрез промяна.

В оставащите месеци до ноември, решението на Народното събрание трябва да бъде вписано във всички следващи стъпки и решения на България и ЕС, заключи Ковачев.