Немското бойно знаме, откраднато от експозиция на Националния военноисторически музей през юни, е намерено захвърлено в близост до офиса на Агенция „Фокус."

От музея изразяха своята признателност към „Военна полиция" и към останалите институции, благодарение на чиито усилия ценният експонат е открит.

Защо знамето е точно на това място предстои да бъде изяснено след като разследващите органи прегледат записите от намиращите се в близост камери.

Полковото хитлеристко знаме е трофей на Съветската армия от времето на Втората световна война. То е принадлежало на 7-ми пехотен полк и е предоставено на НВИМ от Централния музей на въоръжените сили в Москва през 1962 г. Предаването на знамето на България е признание на участието на Българската армия в заключителния етап на Втората световна война.

Мисля, че крадците, които са изпитали угризения на съвестта, са решили да върнат знамето, коментира шефът на НИМ проф. Божидар Димитров.

По думите му знамето е трудно реализируемо на световния пазар, защото хитлеристките бойни знамена са няколкостотин. Една голяма част от тях са в руски музеи, други - в западни, при частните колекционери има съвсем малко. Появата му в някоя частна колекция, според Димитров,  незабавно ще предизвика искания за връщане на знамето от страна на нашите служби.

Крадците, дали поради угризение на съвестта, дали поради страх, че ще бъдат заловени, са решили да върнат знамето и така да не лишат нашата съкровищница от един ценен боен трофей, заяви още проф. Димитров, цитиран от Фокус.