ГКПП "Кулата" е блокиран за всички автомобили. Преминаването им е спряно в 14.00 часа, съобщават от „Гранична полиция”. Според предварителната информация ограничението ще продължи до 16.00 часа.

По-рано блокадата бе само за тежкотоварни камиони. Няма информация дали и кога смятат гръцките фермери да свалят блокадата и да пропуснат част от потока. Опашката от товарни автомобили остава над 10 километра, след продължаващата вече трета седмица стачка в южната ни съседка.

Леките автомобили и пътническите автобуси се пропускаха.

В 10 часа сутринта ГКПП "Илинден-Ексохи" е затворен и то за всички автомобили.

По неофициална информация, получена от гръцки служители, между 15.00 и 17.00 часа ще бъдат пропускани леки коли и автобуси, след 17.00 часа движението на всички превозни средства ще бъде преустановено до 22 часа.

Тежкотоварните автомобили пътуващи в посока Кулата по АМ "Струма", се спират от "Пътна полиция" в аварийната лента, при км 341, след пътен възел "Бобошево". Ограничението се налага, поради образувала се голяма колона от чакащи автомобили на ГКПП "Кулата".

Гръцките фермери смятат да усилят натиска спрямо правителството си с искането за оттегляне на законопроект, който орязва социалните им права. Чуха се и намерения селскостопанската техника, която сега е на границата, да бъде стоварена в Атина.

Проблемът не е двустранен между България и Гърция. Има блокиран европейски коридор и Европейската комисия разполага с по-голям инструментариум да въздейства върху този процес, заяви министър Московски.
По думите му европейските власти биха могли да наложат рестрикции на гръцката страна. Московски увери, че ще бъдат положени всички усилия от българска страна да се предявят претенции пред гръцката страна и пред Брюксел за нанесените на превозвачите ни щети.

Към този момент преминаването през останалите ГКПП "Златоград", "Ивайловград" и "Капитан Петко войвода" трафикът е нормално.