правителство Разширяването на ЕС включително и изготвянето на пътна карта за присъединяването на България и Румъния е сред приоритетите на италианското председателство на Съюза, съобщи италианският посланик у нас Джан Батиста Кампаньола. Той представи пред депутати, министри и журналисти приоритетите на страната си.

Ще бъде обърнато особено внимание на инфраструктурните проекти за общата транспортна мрежа на Европа, включително и важният за България коридор номер 8, каза Кампаньола. По думите му, България заема особено място в плановете на италианското председателство, тъй като Италия е на първо място сред външно-търговските и инвестиционни партньори на страната ни.

Италия ще работи върху въвеждането на нова схема за финансиране на инфраструктурни проекти. Това обаче няма да засегне българските проекти. Средствата за финансово подпомагане на България са осигурени до края на 2006 г., съобщи председателят на представителството на Европейската комисия в България Димитрис Куркулас. По думите му, парите за страната ни са гарантирани, но проблемът е в това, че те не се усвояват.

Промените в кабинета няма да засегнат преговорния процес на България, тъй като Европейската комисия не се меси във вътрешнополитическите въпроси на страните кандидатки, заяви Куркулас. Промените в правителствата са нормално явление, каза той, което твърдение беше подкрепено и от министъра по европейските въпроси Меглена Кунева.

Шест са приоритетите на италианското председателство: завършването на междуправителствената конференция и приемане на обща европейска конституция; подобряване на икономическия растеж, като основен акцент ще бъдат инвестициите в трансевропейската транспортна инфраструктура; стратегията за разширена Европа, което ще приключи едва след присъединяването и на т. нар. Западни Балкани към ЕС; ще се обърне внимание на присъсътвието в света на Европа като единен субект; работа върху сигурността на гражданите, при която акцент ще бъдат борбата с тероризма, незаконната имиграция и трафика на хора.

В рамките на италианското председателство ще се обърне особено внимание на отношенията с Русия като бъдеща съседка на ЕС. Усилията ще бъдат насочени към засилване на стратегическото партньорство със страната и постепенното й интегриране в европейските структури.

Ще се работи и върху възстановяването на връзките със САЩ въз основа на общата визия за бъдещето.