В основата на технологиите лежи креативността, която идва от многото различни форми на проявление. С всички видове професии, съдържащи "дизайн" в името си - графичен дизайн, уеб дизайн, UX дизайн - знаем ли какво всъщност представлява дигиталният дизайн и какво професионални възможности се отварят пред нас след такова обучение?

Идеята за създаване на център за дигитален дизайн отдавна зрее в сдружението "Враца софтуер общество", разказва един от основателите Емилиян Кадийски. Организацията е замислена с цел да развива дигитално общество във Враца. Започват през 2014 г. с курс по програмиране и с годините добавят различни дигитални професии, които да дадат на хората от града и региона възможността за предизвикателна и добре платена работа в тази сфера. След като въвеждат и курс по дигитален маркетинг, започват да мечтаят за трета професия - а именно дигитален дизайн.

С подкрепата на програмата на Лидл България - "Ти и Lidl за по-добър живот", осъществявана съвместно с фондация "Работилница за граждански инициативи" и Български дарителски форум, амбициозният екип на "Враца софтуер общество" стартира проекта "Център по дигитални изкуства Враца". Разработват курс по дигитален дизайн по модела на академиите, в които за сравнително кратко време усвояваш практически умения, които ти помагат да стартираш кариера в съответната област. Лектори са практици професионалисти, а курсистите - все хора от региона, част от тях участвали в работилниците по фотография на сдружението, но всички са хора с художествен усет и с желание да придобият дигитални умения. Шестмесечният курс с модули "Основи на дигиталния дизайн", "Работа с фотошоп", "Основни насоки за уеб дизайн" завършва с благотворителна изложба на творбите на курсистите, част от тях служат за дизайн на тениски, торбички и плакати.

"В големите градове хората имат редица възможности за развитие и реализация. В по-малките градове, където и жителите са по-малко, е предизвикателство да се организира подобен курс", разказва Емилиян Кадийски. Според него проектът е спечелил доверието на програмата "Ти и Lidl за по-добър живот" именно с идеята по-малките населени места да се развиват дигитално и да предоставят на хората допълнителна възможност за реализация.

Сдружението "Враца софтуер общество" има пред себе си примера на техни курсисти, които се реализират с професия в дигиталната сфера, доволни са и се развиват във Враца. "Желанието ни е курсът от този проект да стане дългосрочна инициатива и повече хора да имат шанс в тази професионална област", казва Емилиян. Част от участниците започват курса с цел преквалификация и макар впоследствие да не сменят професията, споделят, че са придобили ценни допълнителни умения и най-вече се е повишило креативното им мислене. Новите знания са ценен помощник за курсист - конструктор на мебели, а ученик от 11 клас вече знае, че иска за своя професия дигиталния дизайн. "Дигиталната сфера е перспективна, потенциалът е налице и предстои да се въплъти в реалността", казва Емилиян и допълва: "За организации като нашата програмата на Lidl е шанс да реализират проект, който им е важен и належащ. Те може да нямат до този момент успеха, който са искали, но имат опита, пробата и вярата."

"Ти и Lidl за по-добър живот" е най-голямата социално-отговорна инициатива на Лидл България, която компанията стартира през 2017 г., и има за цел да помага на хората в различните региони от страната да водят по-качествен и пълноценен начин на живот, като подкрепя проекти в три ключови области: образование, култура и историческо наследство и околна среда.