Европейската прокуратура, шеф на която е Лаура Кьовеши, е отхвърлила седем от десетте кандидати за делегирани прокурори от България, съобщи EURACTIV България.

Европейската прокуратура е уведомила българското министерство на правосъдието с писмо, че имат забележки по седем от десетте български кандидатури, излъчени на 13 февруари, пояснява източник от европрокуратурата.

"Това не е добър знак. Когато искаме допълнителна информация, това не е, защото някой недостатъчно добре си е попълнил автобиографичните данни, или не му е ясно мотивационното писмо. Това е ясен знак, че не сме доволни от предложените кандидатури", заявява източникът.

Европейската прокуратура има две категории забележки, като първата е основно от юридически характер.

ВСС изслушва кандидатите за европейски делегирани прокурори

ВСС изслушва кандидатите за европейски делегирани прокурори

Процедурата ще продължи до 13 февруари

"Не смятаме, че българските следователи са подходящи за Европейската прокуратура. Уважаваме тяхната работа, признаваме, че според българския закон те са част от съдебната система, но не смятаме, че такива хора имат необходимата квалификация за Европейската прокуратура. Тъй като българските следователи никога не пледират пред съда, а точно това е част от задачата на европейските прокурори, не смятаме тези кандидатури за подходящи", поясняват още от европрокуратурата. 

В тази категория влизат трима от седемте проблематични кандидати, защото те са следователи.

Във втората категория са кандидати, които са работили като съдии.

"Това са хора, които са били съдии по граждански и търговски дела, без опит в криминално право. Хайде де! Които никога на са водили криминално разследване. И никога не са разследвали престъплeния с фондове на ЕС и нямат прокурорски опит. Хайде де! Сериозно ли?", възмущават се от европрокуратурата. 

35 магистрати искат да стават европейски делегирани прокурори

35 магистрати искат да стават европейски делегирани прокурори

Мандатът на европейските делегирани прокурори е 5 години

"На основата на информацията, която ни беше предоставена и на познаването ни за българската съдебна система, сред кандидатите има хора с много малък или никакъв опит. Те са били активни на ниско местно ниво (районно), докато нашето разбиране за типа престъпления, с които ще се борим, е за такива на окръжно ниво. Мога да спомена три имена, г-жа Вероника Бориславова Трифонова, г-жа Божидара Евгениева Ганева - Димова и г-н Венцислав Данев Фердинандов."

Източникът на EURACTIV заявява, че тази информация е била изпратена на българските власти, които след като са се запознали с нея са поискали среща.

"Ние ще организираме тази среща при първа възможност. Но моето очакване е, че българските власти ще ни убеждават, че кандидатите са подходящи, особено ако регламентът се чете по определен начин. Ние обаче не искаме да влизаме в дискусия как да интерпретираме регламента. В писмото на Европейския прокурор се казва ясно, че българската страна трябва да номинира хора със съответния опит и отговарящи на всички изисквания за независимост и морален интегритет", обясни източникът.

Излъчиха 10 кандидати за европрокурори

Излъчиха 10 кандидати за европрокурори

Трима от кандидатите, предпочетени от главния прокурор, не успяха да съберат доверието на колегията

Запитан дали това означава, че Европейската прокуратура очаква седем нови кандидати от българската страна, той отговори: "Абсолютно!"

На въпрос дали службата на Кьовеши се е сблъскала с подобни проблеми с кандидати от друга страна, той отговори отрицателно.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра десетте кандидати за поста на делегирани прокурори в България само с едно гласуване при положение, че кандидатите бяха 31. Това доведе до съмнения в страничните наблюдатели, че вотът на членовете на ВСС може да е съгласуван предварително. Преди да гласуват, всеки член на колегията изреди своите фаворити.

Последен думата взе главният прокурор Иван Гешев. В крайна сметка той подкрепи 7 от избраните - Бисерка Стоянова, Божидара Ганева-Димова, Бойко Калфин, Вероника Трифонова, Димитър Беличев, Светлана Шопова-Колева и Христо Крачунов. Кандидатите, които спечелиха, макар и неподкрепени официално от главния прокурор, са Венцислав Фердинандов, Мая Ковачева и Преслава Петкова.