Комисията за защита на конкуренцията предлага промяна в действащата правна регламентация на насърчителните схеми за заетост в страната, предаде БНР.

Днес от управителния съвет на Съюза на българските дружества за заетост и структурно развитие са поискали съдействие за разрешаване на проблеми, във връзка с реализацията на проекти по националната програма “От социални помощи към осигуряване заетост” на социалното министерство с оглед съвместимостта на това финансиране с правилата за държавните помощи.

Комисията за защита на конкуренцията смята, че за да може предприятията да получават големи суми за насърчаване на заетостта не само по конкретната схема, но и по всички останали насърчителни схеми в страната е необходима промяна в тяхната правна регламентация.

След това тези схеми трябва да бъдат одобрени от донора, Министерството на труда и социалната политика и от Агенцията по заетостта като второстепенен разпоредител с бюджетни кредити и оценени от комисията. Това ще доведе до законосъобразно предоставяне на държавни средства за 2005 година.