Българският лекарски съюз (БЛС) взе решение да подпише нов рамков договор със здравната каса, съобщиха от организацията.

На провелия се днес събор на съюза 229 членове гласуваха "за", 28 "против" и 7 "въздържал се".

В 2018 г. БЛС успя да договори сериозно увеличение на цени в над 130 клинични пътеки в болнична помощ, като завишения има в почти всички пътеки по специалности.

"За първа година от десетилетие има увеличение на клинични пътеки в болнична помощ, както и завишени обеми, и цени на прегледи в извънболнична", категорични са от съюза.

По-голямата част от клинични пътеки, по които работят и общинските болници, са увеличени - пулмология, акушерство и гинекология, раждания, педиатрия, неврология и др. Повишение има в пътеките за рехабилитация и долекуване. В тазгодишния НРД за медицински дейности, приоритетна тежест е дадена на майчинското и детското здравеопазване, както и на ражданията.

Значително завишени параметри са постигнати и в извънболничната помощ. В първичната е даден приоритет със завишени цени и обеми на профилактичните прегледи за деца от 0 до 18 г. Повишаване има при диспансеризацията, имунизацията и в капитацията при ОПЛ.

НЗОК заседава извънредно за разминаване в пресрочените задължения
Обновена

НЗОК заседава извънредно за разминаване в пресрочените задължения

Горанов настоява да не се подписва Националният рамков договор и сигнализира за драстични несъответствия

При специалистите първичният преглед е завишен с 1 лв. Тази година е обърнато и сериозно внимание на социалнозначимите заболявания в рискова група при жените от 30 до 40 год. Те ежегодно ще се възползват от профилактичен преглед при гинеколог, с възможност за изследване на цитонамазка. Увеличени са и обемите за мамографско изследване, с оглед ранно откриване на злокачествени заболявания на гърдата.

БЛС твърдо стои зад цифрите в Рамковия договор

БЛС твърдо стои зад цифрите в Рамковия договор

Лекарският съюз отхвърля апела на Горанов да не се подписва НРД

В клиничните лаборатории също са предвидени по-големи обеми, необходими за първичната профилактична и диспансерна дейност на общопрактикуващите лекари.

"Благодарение на конструктивни преговори, колективна и последователна работа със съсловието, БЛС успя да договори параметри в здравния сектор, които не са променяни от много години. Всичко, за което БЛС се е борил, цели максимално улесняване и удовлетворяване работата на заетите в сектора колеги. Не на последно място, тазгодишните постигнати резултати в разпределението на средства, ще повишат качеството на медицинската услуга и адекватно ще отговорят на потребностите на пациентите", коментира д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС.

Във връзка със създалото се напрежение в сектора и вмешателството на министъра на финансите Владислав Горанов в преговорния процес за НРД 2018 г., БЛС прие официална декларация на 67-ия Събор на съсловието, подготвена от РЛК Пловдив. Текстът на документа гласи, че здравето на пациентите, лекувани на територията на България, не може да бъде рискувано с фискални цели.

Проверяват НЗОК заради разминавания в цифрите
Обновена

Проверяват НЗОК заради разминавания в цифрите

Дължи 270 млн. лв. на чужди фондове

В следващата седмица предстои официалното подписване на НРД 2018 г., като независимо от трусовете в сектора, БЛС се надява за стриктно спазване на договорените параметри и ще отстоява гласа на съсловието.

НЗОК няма нужда от актуализация на бюджета според Горанов

НЗОК няма нужда от актуализация на бюджета според Горанов

Проф. Плочев да каже кой го е заплашвал