Кр.Петков Левицата отхвърли Бюджет 2004 във всичките му параметри. Според нея правителството отстъпва от собствените си бюджетни обещания и действа на инат на синдикатите и опозицията.

В бюджета за следващата година няма политика за доходите, а данъчните облекчения ще се ползват само от 10% от хората. За сметка на това са ощетени пенсионерите, болните, хората с ниски доходи.

В същото време в бюджета има пари, но Министерство на финансите не казва за какво ще ги харчи. Намаляването на болничните, според Коалиция “За България”, било цинично, а отлагането с 1 година на ваучерното хранене за работниците било напук на протестиращите вчера пред Министерски съвет синдикати.

Емилия Масларова заяви, че по време на дискусията за бюджета левицата ще настоява •за 12% облагане дохода на физическите лица на нискодоходните групи, за увеличаване на необлагаемия минимум, както и ще предложи за хляба, млякото, млечните продукти и лекарствата ДДС от 10%.•

Половин милион българи вече няма да имат достъп до здравеопазване заради неплатени вноски не по тяхна вина, а общинските болници са обречени на фалит заради спирането на държавната субсидия, смята Кръстьо Петков. Според когото, ако се приеме този антисоциален и небалансиран бюджет, водещ към самоцелно натрупване на излишъци, това ще бъде “последният гвоздей в ковчега на това управление”.
При това положение няма смисъл левицата да прави алтернативен бюджет 2004, трябва да прави направо Бюджет 2005, допълни Петков. По думите му, депутатите от НДСВ ще гласуват “за” бюджета, независимо че не го одобряват. Има шанс да минат предложенията, зад които ще застане ДПС, защото това означава, че иначе няма да имат мнозинство, посочи Кръстьо Петков. В този смисъл Коалиция “За България” ще търси разговора с лидера на ДПС Ахмед Доган за подкрепа на предложенията за корекции в бюджета.