В 10.58 часа мъж нахлу в приемната на посолството на Германия в София на ул. "Жолио Кюри" №25А и обяви, че намиращите се там служители са негови заложници. Това съобщи пресцентърът на МВР.

С несвързани думи 45-годишният Николай Христов от София казал, че има няколко искания, но никой от хората в приемната не ги разбрал.

В 11.05 часа мъжът се е предал на пристигналите на мястото на инцидента полицаи с думите, че се отказва от исканията си.

Установено е, че той не е бил въоръжен. При извършен преглед в психиатрията на ІV километър специалистите установили, че Никола страда от шизофрения. Незабавно полицаите издирили сина му, който потвърдил, че напоследък баща му има сериозни проблеми с психиката.

От своя страна началникът на Първо РПУ полковник Захари Захариев опроверга информацията, че Христов е заплашвал служителите. Според полковник Захариев, той не е заявявал, че намиращите се в близост хора са негови заложници, не е притежавал оръжие и е влязъл само до фоайето на икономическото представителство на посолството.

Магдалена Якимова, служител в посолството съобщи, че Христов е поискал от нея да попълни формуляр. Тя му е отказала с аргумента, че няма това право и го е пратила във визовата служба. Нападателят заявил в отговор, че и в България има тероризъм и ако искал, щял да застреля Якимова.

Постовият от Национална служба “Жандармерия” реагирал професионално и сигнализирал за подкрепления. Минути по-късно се отзовал полицейски автопатрул.