Всяка година през третата неделя от месец май се отбелязва Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Тази година този ден е 17 Май и ще премине под надслова "Заедно, ние сме решението", съобщават от UNAIDS България.

На 17 май 2009 г. хиляди хора по света ще се включат в най-голямото и най-старо събитие на общностно ниво, свързано с проблема ХИВ/СПИН. Церемонията по откриването ще се състои в Хаити.

Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН е повод хората от различни страни по света да заговорят за СПИН. За първи път той се отбелязва през 1983 година в Сан Франциско и Ню Йорк с възпоменание за починалите, в подкрепа на живеещите с вируса на СПИН, за повишаване на инфомираността и чувствителността към този проблем, за намаляване на свързаната с ХИВ/СПИН стигма и ангажиране на обществото в борбата срещу СПИН.

От началото на епидемията досега ХИВ е отнел над 25 милиона човешки живота, а днес по света с вируса живеят близо 33 милиона души. СПИН продължава да опустошава човешките общности навсякъде по света, и 17 май - денят за съпричастност - е начин хората да предприемат публично действие като покажат скръбта за своите близки, починали от СПИН, и поискат да бъдат потвърдени ангажиментите на местно и национално ниво в борбата срещу пандемията.

В по-малките населени места денят може да е повод да се повиши чувствителността към този проблем, разбирането, доброволчеството и донорството. В по-големите градове този ден събира на едно място разнообразен спектър от хора, загрижени за проблема СПИН. И в двата случая събитието създава усещане за солидарност и привлича вниманието на медиите.

През 2008 година за отбелязване на Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН са проведени близо 2000 възпоменателни събития в 115 държави по света. Всяка година инициативата се подкрепя и от Мис Вселена.

В България денят се отбелязва от 1992 година. Всеки, който би искал да се включи в отбелязването на деня за съпричастност, на 17 май може да се присъедини към инициативите, които ежегодно организират Коалиция АНТИСПИН, Министерство на здравеопазването и Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) или просто да се присъедини към вечерното бдение от дома си като на 17 май в 21 часа запали на прозореца свещичка в памет на починалите от СПИН и в знак на съпричастност към този световен проблем.