Милко Ковачев Първата стъпка към реалната практическа работа за изграждането в София на Център за единна регионална политика ще бъде направена утре – 17 ноември, с представянето на резултатите от дейността по проекта “Сии Пек”. Това каза министърът на енергетиката Милко Ковачев при завръщането си от регионален форум в Атина.

Българската позиция за трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй" в нейната цялост е добре разбрана от Европейската комисия. Гърция също ни подкрепя, каза още министър Ковачев, който е разговарял със заместник-председателя на Европейската комисия и отговарящ за въпросите на енергетиката Лойола де Паласио.

Добре се разбира ролята и важността на трети и четвърти блок в общия баланс на мощностите, обясни Ковачев и допълни, че няма притеснение за тези реактори.

Възможно е България да закрие глава енергетика в понеделник - 18 ноември, прогнозира министърът. Има прецеденти на повторно отваряне на глава за преговори, както стана в Естония, обясни Милко Ковачев.

Дори след затварянето на първи и втори блок на АЕЦ "Козлодуй" България ще остане най-сериозният нетен износител на енергия на Балканите, смята министърът. През следващата година ще бъде разработена програма за либерализация на газовия пазар на Балканите.

В тази връзка се очаква до края на ноември официално да бъде подписано споразумение между газовите компании на страните от района с очакване за развитие на проекти от Средна Азия към Европа.