До този момент национален референдум не може да бъде предизвикан по инициатива на гражданите в България. Това заяви в интервю за БНР Анелия Мингова, председател на правната комисия към Народното събрание.

Очаква се днес да бъде представен един от трите варианта за промяна в Законa за допитването до народа.

, се предлага такава възможност.

Става дума за конкретен брой гласоподаватели, които чрез формиране на подписка да могат да наложат провеждането на такъв референдум, обясни Мингова, която е автор на законопроекта, внесен от нея и Ремзи Осман от ДПС.

Това предвижда Народното събрание да се съгласи да се проведе референдум. Предвиждат се и конкретни срокове, в които една подписка да може да започне и приключи и съответно в определен срок Народното събрание да е длъжно да вземе решение за провеждането на такъв референдум.

Възможностите гражданите да се произнесат по даден въпрос са доста ограничени, както и възможностите за провеждане на референдуми у нас, заяви Мингова.

По думите й действащият закон от 1996 г. предвижда няколко правни възможности, които засега са само абстрактни.

•Референдум до този момент не е провеждан, а местните референдуми се ориентират само около въпроси за това дали едно населено място да бъде в тази или в друга община и нищо по-съществено.• Според Мингова два месеца са реален срок да може да стане факт промяната в Закон за допитването до народа.