НЗОК В републиканския бюджет за 2003 г. за здравеопазването да се отделят поне 4.3 процента от Брутния вътрешен продукт, колкото са средствата за тази година. За това ще настояват министърът на здравеопазването и членовете на Управителния съвет на Националната здравно-осигурителна каса.

Подкрепата си в отстояването на тази позиция изразиха на дискусия, организирана от КНСБ, синдикати и работодатели в здравния сектор, съсловните организации на лекарите и стоматолозите.

В подготвяния проектобюджет този процент е намален на 3.9 на сто. Предвидените в проектобюджета средства за здравеопазване са крайно недостатъчни, бе становището на здравния министър Божидар Финков.

Предстоят още разговори и ще се боря за тяхното увеличаване, увери той.

Стана известно, че предложението на Божидар Финков е било за здравеопазването да се отделят 6 процента от Брутния вътрешен продукт. Министър Финков представи резултати от социологическо проучване. То показва, че населението е недоволно от обслужването, което получава от семейните лекари.

Не се инвестират достатъчно средства за обновяване на медицинската апаратура в болниците, е становище на мисия на Международния валутен фонд, което Финков огласи. В скоро време да предложим широка инвестиционна програма за обновяване на болниците, обеща той.

По изчисления на Съюза на работодателите в здравеопазването на отрасъла са нужди 1.8 - 2 млрд. лв, на здравната каса – 750 - 800 млн. лв.

Председателят на Съюза на стоматолозите в България д-р Живко Михайлов настоя да влезе в сила анексът към НРД-2002 подписан от НЗОК и съсловните организации. Според него преговорите за следващия договор ще се забавят заради приеманите промени в Закона за здравното осигуряване.

Ако отстъпим от разходите от миналата година, философията на здравната реформа се обезмисля, смята председателят на здравната федерацията д-р Иван Кокалов. Той изрази опасения, че ако болничният сектор не се преустрои и продължат съкращенията и ниското заплащане на медицинския труд в болниците, ще дойде време, когато България ще трябва да внася лекари и медицински сестри.