Соломон Паси Министрите на външните работи и на финансите, Соломон Паси и Милен Велчев ще открият в Бургас регионален форум, посветен на подготовката и участието на Югоизточния планов район в европейските предприсъединителни програми - ФАР, ИСПА и САПАРД. Инициативата е под патронажа на министър Паси.

Организатори на проявата са областната управа на Бургаска област в партньорство с МВнР и МРРБ. За участие са поканени представители на държавната и местната власт, бизнеса, неправителствения сектор, научните и други среди в Югоизточния планов район, обхващащ областите Бургас, Сливен и Ямбол.

Форумът поставя акцент върху възможностите, които европейските предприсъединителни програми (чиято обща стойност е в размер на 1.5 милиарда евро) предлагат за развитието на района, а също и върху отговорностите на регионалните и местните институции и организации. Ще бъде обсъдена регионалната политика в процеса на присъединяване на България към Европейския съюз, ще бъде представен опитът и капацитетът на региона за включване в програмите ФАР, ИСПА и САПАРД.

Министър Паси ще се срещне с кметовете на Бургас и на Несебър, ще посети курорта “Слънчев бряг”, където ще разговаря с ръководството на комплекса, с представители на Съюза на собствениците и туроператори.

Програмата на министър Паси за 21 април включва също посещения в община Малко Търново, Несебър и Слънчев бряг. В Малко Търново ще бъде и ръководителят на американския контингент в Сарафово Джим Маскитъл.