Николай Василев България има шанс да получи повишение на кредитния си рейтинг, който сега е Б1 на агенция Муудис и ББ минус на Стандард енд Пуърс. Това обяви вицепремиерът и министър на икономиката Николай Василев, който се завърна от работна визита в САЩ.

Министърът е обсъдил с ръководствата на двете агенции възможността кредитният рейтинг да бъде увеличен повече от един път в рамките на една година. Това ще зависи от успеха на сделките за Булгартабак и БТК и хода на реформите, коментира Василев след завръщането си.

Очаква се в близко бъдеще у нас да пристигне милиардерът Роналд Лодер - син на основателя на парфюмерийния концерн "Есте Лодер", който има интерес към вложения и в нашата страна, съобщи още Николай Василев.

През ноември България ще бъде посетена от секретаря по търговията на щата Ню Джърси, придружаван от бизнесделегация с интереси във фармацията и високите технологии, информира още той.

Идеята на правителството за създаване на инвестиционен фонд се подкрепя от Международната финансова корпорация, която може да ни помогне с ноу-хау, а също и от Джордж Сорос и неговия екип.