Още 100 перспективни бизнес идеи ще подкрепи тази година с безвъзмездна финансова помощ Министерството на икономиката. Проектът “Създаване на конкурентоспособни и стартиращи фирми”, известен като “Проект 100”, ще се осъществява в още четири нови области. Той започна през април 2004 г. по инициатива на министерството с подкрепата на ПРООН в България. Проектът ще продължи да действа и в първите пилотни региони – Шумен, Добрич, Силистра и Видин.

В момента се извършва анализ на всички области в страната, за да бъдат избрани новите четири. Те ще станат известни до края на следващата седмица. Условията, по които се оценяват регионите, са ниво на безработица в областта, икономическа активност на населението, предприемаческа активност, БВП на глава от населението, ранг на БВП за областта, брой университети и професионални училища в областта, наличие на бизнес център в областния град.

Финансовият меморандум за продължаване на “Проект 100” вече е подписан от Министерството на икономиката и Програмата на ООН за развитие в България. Размерът на безвъзмездната помощ, отпускана по “Проект 100” за всяка одобрена бизнес идея остава до 15 хил. лв. Всеки, който е изработил и защитил бизнес проекта си, трябва да осигури собствен принос в размер на 20% от безвъзмездната помощ.

В момента се извършва и промяна във вътрешните правила на проекта.Те се оптимизират на база на набрания опит от практическото приложение в първите четири области, в които действа “Проект 100”.

По първия кръг на “Проект 100” през 2004 г. бяха финансирани 34 бизнес плана. Участниците получиха своите сертификати през месец юли и стартираха дейността си. Одобрените за финансиране кандидати във втория кръг бяха 33. От тях 6 са в област Видин, 12 - в област Добрич, 6 - в област Силистра и 9 - в област Шумен. Общата сума на безвъзмездната помощ за одобрените във ІІ кръг бизнес планове е 486 500 лв.

Сертификатите на одобрените кандидати бяха връчени на 24 ноември 2004 г. от вицепремиера и министър на икономиката Лидия Шулева, заместник-постоянния представител на ПРООН за България Мина Тирко и областните управители на Видин, Добрич, Силистра и Шумен, информира пресцентърът на Министерството на икономиката.