НАТО Министерският съвет ще разпредели на днешното си заседание средствата, предвидени за финансово осигуряване през годината на дейностите по изпълнението на Националната програма за подготовка и присъединяване България към Северноатлантическия съюз и на Годишната национална програма на Република България по Плана на действие за членство в НАТО за периода 2001 – 2002 г.

Предложението се основава на одобрените в Закона за държавния бюджет на Република България за 2002 г. разходи по функция "Отбрана и сигурност", където са предвидени 70 000 000 лв. за тази цел.

Средствата се разпределят за дейностите на Министерството на външните на работи – 2 170 000 лева; Министерството на отбраната – 65 000 000; Министерството на вътрешните работи – 1 472 000; Министерството на транспорта и съобщенията – 800 000 лева; Министерството на икономиката – 130 000 лева; Министерството на правосъдието – 38 000 лева; Министерството на регионалното развитие и благоустройството – 50 000 лева; Държавната агенция “Гражданска защита” – 200 000; Съветът по сигурност към МС – 20 000 лева; Администрацията на президента – 120 000 лева. Разчетите на отделните ведомства от централната администрация за финансиране на дейности по линия на кандидатурата на страната за членство в НАТО бяха разгледани и съгласувани на заседание на Междуведомствения комитет за интеграция в НАТО на 25 февруари т.г.

Средствата са за няколко ключови направления: Активните външнополитически и дипломатически усилия за водене на диалог, консултации и други дипломатически дейности, свързани с интегриране на страната в НАТО, целят убедителното представяне на българската кандидатура за членство и осигуряване на благоприятни условия и международна подкрепа за реализирането на националните интереси и цели.

Важно място в тези усилия заемат участието на страната ни в диалога с НАТО по въпросите на Плана за действие за членство, активните двустранни и многостранни консултации със страните-членки на НАТО, както и съвместни дейности по линия на сътрудничеството между страните-кандидатки за членство в НАТО.

Предстоящата през ноември 2002 г. среща на високо равнище на НАТО в Прага, на която ще бъдат отправени покани към страни-кандидатки за присъединяване към Алианса, налага и предвиждане на средства за консултантски и посреднически услуги.

Централно място сред дейностите по линия на Министерството на отбраната за ускоряване на вътрешната подготовка на страната за бъдещо членство заема подготовката на способности за поемане и изпълнение на съюзнически задължения: постигането на по-добра съвместимост и изпълнение на поетите от България Цели по партньорството, както и участието на български подразделения в състава на международни мисии, Многонационалните мирни сили в ЮИЕ /ММСЮИЕ/, операциите SFОR в Босна и Херцеговина и КFOR в Косово, както и операцията в Афганистан ISAF.

Приоритетно направление на цялостната подготовка за присъединяването ни към НАТО ще бъде и активното участие на България в Евроатлантическия съвет за партньорство (ЕАСП) и Партньорство за мир (ПзМ). Във връзка с това разчетите предвиждат финансово осигуряване на конкретните дейности, които ще залегнат в Индивидуалната програма за партньорство между България и НАТО в рамките на ПзМ.

Друго ключово направление, за което са предвидени средства, е защитата и сигурността на класифицираната информация и осигуряване на необходимата нормативна база и съвременно оборудване за обмена и съхранението й.

Националната програма за подготовка и присъединяване на Република България към Северноатлантическия съюз e приета с решение №304 на МС от 17 март 1997 г.