Мистерия на българските гласове Хорът “Мистерия на българските гласове” с диригент Дора Христова стана сензация на Третия международен музикален великденски фестивал в Москва.

Фестивалът започна преди седмица, а гала-концертът е днес в тържествената съборна зала на катедралния храм “Христос Спасител”, съобщава БНР.

Той е основан преди 3 години, по инициатива на московските власти. Идеята е да се продължи и в Русия традицията на организираните в цял свят Великденски музикални празници.

Фестивалът няма състезателен характер. В него участват симфонични, хорови състави и изпълнители от Русия, Белгия, Гърция, Китай, Грузия, Хърватия, Армения, Словения, Сърбия и България.

Нашият хор “Мистерия на българските гласове”, който гостува за пръв път в Русия, изнесе 5 концерта. Критиците не пестяха оценките си: неземна музика, уникални гласове и песни, чудо, което просто не може да съществува.

За една седмица в рамките на фестивала прозвучаха повече от 90 концерта, които го превърнаха в най-грандиозната музикална пролет в Русия.