"Кмете, ако не те е страх, ела да пием кафе на главната", "Къде попаднахме? В Новото време или в грешното време?", "Добре дошли във Варна - прекрасен плаж, любезно обслужване и показни убийства", "Кой е следващият?". С тези плакати членове и симпатизанти на младежкото СДС проведоха мълчалив протест срещу престъпността днес пред църквата "Св. Никола" във Варна. Протестиращите раздаваха на минувачите стикери с надпис "Искам да живея във Варна", съобщи varnapool.net.

Инициативата за акцията е на МСДС - Варна, а поводът са последните две показни убийства посред бял ден в центъра на Варна.

Основната идея беше хората да видят, че младите хора имат тази гражданска активност, имат позиция за това, което се случва в града им, коментира председателят на МСДС Мирослав Боршош, който също се включи в акцията. Според него младите реагират, защото не виждат ангажираността на отговорните институции.

МСДС ще реагира винаги така, по този начин, независимо дали е свързано с престъпността, бедността или социалната политика, която се води от местната власт. Почваме да проявяваме много силна гражданска инициативност, която сякаш липсва на българското общество напоследък. Почваме да свикваме, обхваща ни една апатия, приемаме безропотно нещата, които ни се случват. Няма силни гласове в българското общество и това е нещо, което ние като млади хора, занимаващи се с политика, няма да допуснем, допълни Боршош.

Не търсим политически дивиденти, стремим се да обединяваме и аз вярвам, че всички - и политически партии, и институции, и цялото общество ще застанат зад тази благородна идея, каза заместник-редседателят на МСДС Александър Тодоров. Той даде за пример Испания, където преди година и половина цялото гражданско общество се изправи срещу престъпността, дефилирайки по улиците ръка за ръка.

Полицията е длъжна да дава отговори пред обществото за това, което се случва. Когато миналата година стана побоят над мен, РДВР се измъкна от ситуацията като определи нападението като битов проблем. Сега стрелят посред бял ден и убиват в центъра - пак ли ще е битов проблемът?, заяви председателят на общинската организация на СДС Стелиян Севастиянов. Той припомни и предизборните обещания на кмета Кирил Йорданов, в които се обещава обеща за шест месеца да няма просяци, корабостроителницата да заработи и да изчезне престъпността. Какво става? Престъпността ескалира. В рамките на третата година от мандата на Йорданов по централната улица на града убиват показно!, коментира Севастиянов.

След края на младежкия протест пред църквата "Св. Никола" пристигнаха лично шефът на РДВР- Варна, полк. Веселин Петров и апелативният прокурор Васил Миков. Те поискаха среща в неформална обстановка с лидерите на МСДС. Представителите на институциите обявиха подкрепа за младежката инициатива. Те са обещали участие в предвижданата да се проведе скоро обществена кръгла маса за сигурноста, в която ще бъдат поканени представители на всички младежки организации в града и на отговорните институции в борбата срещу престъпността.