Военният министър Ангел Найденов е разпоредил инспекторатът към подопечното му министерство да извърши проверка за установяване на дисциплинарни нарушения във връзка с констатирани пропуски около строителството на оградата по българо-турската граница.

Проверката трябва да се извърши до 19 март от комисия с председател полк. Стефан Трашлиев, главен инспектор на Министерството на отбраната (МО).

Обект на проверката ще бъдат длъжностните лица от МО и Сухопътните войски, участвали в процеса на вземане на решения и тяхното изпълнение, включващо и упражняването на контрол, които със своите действия или бездействия са довели до настъпване на констатираните в доклада нарушения.

Във връзка с препоръките на Главния инспекторат на Министерския съвет в понеделник ще стартира процедура за предоговаряне с фирмите доставчици, за да бъдат отстранени констатираните пропуски, слабости и нарушения.

За целта командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов е изпратил писма-покани до фирмите за разговори и по петте обявени в обществената поръчка позиции. Разговорите ще се проведат от 11 ч. в понеделник, като за участие в тях, с цел постигане на максимална степен на прозрачност, са поканени представители на Министерството на вътрешните работи и на дирекция „Главен инспекторат" в Министерския съвет.